bahan2 utk inti :
- 2 biji sengkuang (dihiris memanjang)
- 100 gm udang kecil (tak nak pun tak pe)
- 2 biji telur (digoreng dadar n potong halus)
- 3 btg daun bawang (tak nak pun tak pe)
- 200 gm cili kering
- 4 ulas bwg putih
- 2 biji bwg besar
- 2 cawan gula
- sedikit cuka n garam
- Masukkkan sengkuang udang dan telur ke dalam periuk dn pnskan api perlahan.
- Masukkan sdikit air dan garam dan masak slama 10 minit.
- Masukkan daun bwg yg dihiris tadi dan kacau hingga rata.
- Panaskan piuk dgn api yg prlahan.
- Masukkan bhn2 yg dikisar td brsama gula,garam dan cuka.
- Kacau hingga pekat.
- Bentangkn kulit popia di prmukaan yg rata.
- Sapukan sos di atas prmukaan kulit yg rata.
- Letakkan sdikit inti dn bawang goreng.
- Gulung dengan kemas.
- panaskan minyak.
- Popia yg siap digulung tadi celupkan sdikit dengan telur.
- Goreng sehingga kekuningan.
nih sengkuang n carrot
ni hasilnya tapi da nak abis..haha
9 kata-kata:
wahh3...
fanatik popia sampai ltk dlm blog eh??
hahaha...
jgn pds eh..
huhu...
jap2..
sedap ke??
ahahaha
pastu asal ade yg 3 sehi n ad yg bntuk lain..
bntuk bola ade x??
hehehe..
lapo2..
ehh..pose ke masalahnye..
ermm...ahahhaah...
pose2=lapo..haha
nyum2, popia
ish sedap ah..
manis..xpedas..
tlbh letak gula da..
kata pose..xtau pedas ke manis..
huhu...
pose2...
mcm knl jerk V tuh..
haha
saje je la kalo x knal.
haha
hah...memang sah!!!
mane tau nih??
ade kuase psikik. haha
cit...piiraa~!!
Post a Comment